Fontos, hogy legelső használat előtt, és később is folyamatosan  tisztítsuk meg kristályunkat.. Erre azért van szükség, hogy tiszta, átfogó rezgéseket tudjon közvetíteni számunkra..A kristály több ezer éve gyűjtötte magába környezete információit, ami nem mindig  pozitív. energia. Ne feledjük azonban, hogy a kristályok kitermelésénél, szállításánál is érhetik magát a kristályt különböző befolyások.  

Tisztitás többféleképpen történhet:

  1. Elsődleges módszer a víz. Lehet csapvíz, de a legtisztább maga a forrásvíz. A vízzel való tisztítás egyszerű és gyors, csak egy pár pillanatig átfolyatod egyenként a kristályokon a tiszta forrásvizet. Nézed és hagyod, hogy most a kristály irányítson. Forgasd meg az oldalait, és hagyd, hogy tisztuljon a kristálytiszta forrásvíz alatt. Ezt az ékszereiddel is megteheted, főképp a gyűrűiddel, mert azok a körkörös alakzatuk lévén még jobban felerősítik és cirkuláltatják a rezgéseket, körözve mindenfajta kapott energiát. Majd köszönd meg a víz tisztító energiáit, köszönd meg, hogy támogatott a rezgések helyreállításában és az energiák helyretételében. Ha még van egy kis időd, akkor nyugodtan kiteheted a napfényre töltődni, leszáradni.

DE VIGYÁZZ, ITT IS VAN PÉLDÁUL OLYAN KRISTÁLY, AKINEK NEM TESZ JÓT AZ ERŐS SUGÁRZÓ NAPFÉNY:  ilyen például a holdkő, ametiszt, praziolit, rubin-ziozit, krizopráz, és a topáz.

HOLDKÖVET PÉLDÁUL KIFEJEZETTEN TELEHOLDNÁL LEHET CSAK TÖLTENI!!!!

  1. Sokan szeretik a tiszta kristálysón való tisztítást is. A lényeg, hogy nagy szemű, kizárólag nagyon nagy tisztaságú són való tisztítás.

Tegyünk egy maroknyi sót egy tálkába. A legegyszerűbb egy üvegtálka használata, töltsük meg sóval, és takarjuk le egy fehér kendővel. Erre a kendőre helyezhetjük a tisztítandó kristályunkat. A só, amit használunk tiszta legyen, állományjavitót, sem jódot nem tartalmazhat.

SOKSZOR HALLANI OLYAT, HOGY KRISTÁLYAINKAT KÖZVETLENÜL SÓRA TÉVE TISZTÍTUK, VAGY TEMESSÜK BE SÓVAL, DE SAJNOS EZ SOK KÖVET MEGRONGÁL. Árthat a fényének, és nem egyszerűen a fényének, hanem sajnos ezen keresztül energiáinak is.

Ha rátettük a kristályt a betakart sóra, a maradék fehér kendővel takarjuk le a kövünket, és hagyjuk így két-három órán keresztül.

A sót már ne hasznájuk fel mégegyszer, ürítsük ki!!

  1. Létezik egy másik tisztítási mód a  füstölő füstje. A füstölő és a gyertyaláng füstje megtisztít és méregteleníti azon kristályokat, akiket nem tehetünk vízbe, mert nagyon gyorsan feloldódnak.

A legjobbnak és leghatásosabbnak az úgynevezett szent beavatott illatoknak tartott szantálfa, vagy tömjén füstölőt tartják.